Sočno nežno, aromatično, preprosto okusno, tako opisuje Mario Haunschmied iz produkt marketinga svojo prvo izkušnjo s sous-vide načinom kuhanja. Pri kuhanju z vakuumom kuhamo npr. kakovostno goveje meso ali ribo v vrečki, namenjeni za vakuumiranje, v vodi pri nizki temperaturi in sicer vedno pod 100 ˚C. Ta način kuhanja, pri kateri se zadrži v hrani večina okusa in hranilnih snovi, so izumili Francozi, že v 70. letih prejšnjega stoletja. Pri profesionalnih kuharjih je kuhanje z vakuumom že zdavnaj uveljavljeno, v zasebnih gospodinjstvih pa šele zdaj pridobiva na priljubljenosti. Kot prvo je potrebno meso, ribe ali zelenjavo vakuumsko zapreti v zato namenjene vrečke, ki ne prepuščajo mehčalcev na živila in so odporne na vročino. To boste najlažje opravili s strojem za vakuumiranje kot je npr. predal za vakuumiranje EVS 7010 MIELE. Prednost predala ni samo priprava živil za kuhanje sous-vide, ampak tudi priprava zalog in porcioniranje živil.
Slow Cooking namesto Fast Food
Kuhanje sous-vide je za ljudi, ki uživajo v hrani. Brez hitrega pečenja, brez kuhanja na treh kuhalnih conah hkrati. Meso ali riba potrebujeta čas, ki ga lahko uporabite, da v miru pripravite priloge. Mario Haunschmied, produkt marketing: »Meso sem lahko v miru pustil kuhati štiri ure, saj s sous-vide živila ni mogoče pregreti zaradi natančne nastavitve temperature. Med tem časom lahko sproščeno pripravite vse ostale stvari, da boste imeli hkrati pripravljeno vse.« Kuhanje sous-vide se lahko izvaja na različne načine: na kuhalni plošči, v parni pečici, v parnem kuhalniku ali s hladilnikom Blast Chiller znamke Smeg. Blast Chiller je vsestranski: živila lahko hitro ohladi, zamrzne, globoko zamrzne in segreje. Lahko ohranja tudi stalno temperaturo do 75 ˚C in je tako primeren za sous-vide kuhanje pri katerem meso, ribe ali zelenjava ostanejo še posebej mehka in sočna. Z napravo Blast Chiller je možno tudi že pripravljena, vakuumirana živila hitro zamrzniti ali zopet odmrzniti, ne da bi pri tem izgubila okus, aromo ali hranljive snovi.
S kuhalno ploščo SPRO850XB je AEG ustvaril možnost direktnega kuhanja živila na kuhalni plošči s senzorjem SensePro®. Brezžični senzor določi natančno temperaturo za kuhanje živila ter sporoči nastavitve temperature kuhalni plošči. Poleg tega pa natančno izmeri količino vode in vzdržuje njeno potrebno temperaturo- predpogoj za sous-vide kuhanje.
SPLETNI KATALOG: Več informacij o izdelkih
(Autor: Aleksandra Mittoni, )